Bigos myśliwski

Czas na prawdziwą ucztę! Rozgrzewający bigos to idealny, bardzo treściwy obiad na jesień czy zimę. To niezwykle popularne danie najlepiej smakuje następnego dnia, podane ze świeżym pieczywem.

140 min czas przygotowania
>4 liczba porcji
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę

Kapustę odciskamy z nadmiaru kwasu, a następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Grzyby moczymy przez godzinę w wodzie, a następnie gotujemy. 

 

Mięso kroimy w kostkę i smażymy. Po chwili dodajemy pokrojoną cebulę, kostki mięsne i jałowiec. Podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości. 

 

Do kapusty dodajemy usmażone już mięso, dwie łyżki koncentratu oraz pokrojone śliwki. Doprawiamy majerankiem oraz pieprzem. 

 

Kminek zaparzamy wrzącą wodą i przecedzamy do bigosu. Ziarenka wyrzucamy. 

 

Ugotowane grzyby kroimy i dodajemy do całości.

 

Na końcu dodajemy kiełbasę i dusimy całość do miękkości. Doprawiamy wedle uznania. 

 

 

Autor przepisu
Autor przepisu: Dominik Mięsny

Twój Sklep Mięsny

Opinie (1 głos)

5 / 5

Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

450

span style="color:rgb(0, 0, 0)"> g kiełbasy

/span>

1 kg kapusty kiszonej 

50 g suszonych grzybów 

2 cebule

10 suszonych śliwek

3 jałowce

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 kostki mięsne

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka majeranku 

Szczypta soli 

Szczypta pieprzu


Oszczędzaj z Dominikiem

Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.

Zarejestruj kartę

Znajdź najbliższy sklep

Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.

Znajdź najbliższy sklep

Strona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...