Chilli con carne z dynią

Danie kuchni meksykańskiej, którego najważniejszym składnikiem jest mięso mielone i chili. Pozostałe komponenty można dodawać według upodobań. Czemu by nie dodać dyni?

60 min czas przygotowania
>4 liczba porcji
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone podsmażamy, aż się zarumieni.

 

Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki (razem z sosem) przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i bulion. Przyprawiamy: solą, pieprzem, oregano, cukrem i kolendrą. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka – ok.30 min.

 

10 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę pokrojoną w plasterki oraz odsączoną kukurydzę i fasolę.

Autor przepisu
Autor przepisu: Dominik Mięsny

Twój Sklep Mięsny

Opinie (1 głos)

5 / 5

Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl

Składniki:

500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)

ok. 500 ml bulionu

400 g pomidorów z puszki

2 łyżki przecieru pomidorowego

450 g dyni

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

1 papryka czerwona

1 ostra papryczka chili (ewentualnie przyprawa chili)

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry

sól, pieprz, oregano


Oszczędzaj z Dominikiem

Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.

Zarejestruj kartę

Znajdź najbliższy sklep

Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.

Znajdź najbliższy sklep

Strona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...