Kurczak w czekoladzie

Okazuje się, że czekolada może być nie tylko dodatkiem do słodkich deserów czy ciast, ale równie znakomicie sprawdzi się w daniach mięsnych.

60 min czas przygotowania
>4 liczba porcji
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę

Umyte udka kurczaka oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy przez 10 minut na rozpuszczonym maśle.

 

Zdejmujemy mięso z patelni i wrzucamy na nią pokrojone warzywa – marchew, cebulą i czosnek, podsmażamy również ok.10 minut. Dodajemy papryczki chilli, całość zalewamy bulionem i dolewamy wino.

 

Całość gotujemy na wolnym ogniu ok.10 minut. Następnie dokładamy udka, wszystko delikatnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem około pół godziny.

 

Na koniec dodajemy startą gorzką czekoladę i czekamy aż się roztopi. Danie najlepiej smakuje podawane z ryżem.

 

Miłośnicy orientalnych przypraw mogą wzbogacić smak produktu mieszanką przyprawa garam masala.

Autor przepisu
Autor przepisu: Dominik Mięsny

Twój Sklep Mięsny

Opinie (1 głos)

5 / 5

Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl

Składniki:

4 udka kurczaka

50 gram gorzkiej czekolady

300 ml rosołu

2 duże cebule

2 marchewki

4 ząbki czosnku

2 łyżki masła

2 papryczki chilli

100 ml wytrawnego czerwonego wina

sól

pieprz


Oszczędzaj z Dominikiem

Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.

Zarejestruj kartę

Znajdź najbliższy sklep

Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.

Znajdź najbliższy sklep

Strona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...